Tüketici Hukuku

Tüketici olarak hangi haklara sahip olduğunuzu biliyor musunuz? Günümüzde marka ve ürün seçenekleri oldukça fazlalaştı, bununla birlikte markalar arası yoğun bir rekabet de söz konusu. Bu durum, tüketicilerin haklarının korunmasını artık daha da önemli hale getiriyor. Tüketici Hukuku da tüketicilerin markalara, satın aldıkları ürünlere ve aldıkları hizmete karşılık ne gibi hakları olduğunu belirliyor. Haksızlığa uğrayan her tüketicinin yapması gerekenler var ancak bunları iyi bir Tüketici Hukuku Avukatı yardımıyla yaparsanız çok daha olumlu bir sonuç elde edebilirsiniz. Bozdağ Hukuk, Tüketici Hukuku Avukatı desteğiyle yaşanabilecek haksızlıklara engel oluyor.

4077 sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” TBMM tarafından 3 Şubat 1995 tarihinde kabul edildi. Buna göre tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ilgili, ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, aydınlatıcı ve eğitici önlemler ve çevresel tehlikelerden korumaya yönelik girişimler düzenlenmiş oldu. O günden bu yana alışveriş alışkanlıkları değişse de, ürün ve marka çeşitliliği bir hayli artsa da tüketicilerin hakları elbette baki! Günümüzün bilinçli tüketicileri haksızlığa uğradıkları durumlarda dava açma yoluna gidebiliyor. Bozdağ Hukuk da bu tür davalarda avukatlık ve danışmanlık hizmetleriyle yanınızda oluyor. Avukatlık hizmetleri kapsamında abonelik sözleşmesi davaları, ayıplı hizmetlerden doğan davalar, ayıplı mallardan doğan davalar, garantili mal davaları, devre tatil davaları, kapıdan satış davaları, kredi kartı sözleşmesi davaları, paket turlardan doğan davalar, haksız şartlardan doğan davalar, mesafeli satışlardan doğan davalar, tüketici kredilerinden doğan davalar ve tüketiciyi ilgilendiren daha pek çok konudaki dava görülüyor. Daha detaylı bilgi almak için Bozdağ Hukuk, tüketici hukuku avukatlarıyla iletişime geçmeniz yeterli oluyor.

TÜKETİCİ HAKLARI NELERDİR?

Tüketim bu denli arttığı günümüzde doğalında bazı hakların gelişmesi de son derece normal. Sonuç olarak bir bedel ödeyerek hizmet ve de ürün satın alındığında o hizmet ve üründen memnun kalmak istemek herkesin en doğal hakkı. Peki, diyelim ki satın aldığınız ürün istediğiniz gibi çıkmadı veya size vaat edilen özellikleri içermiyor; farkında olmadan tarihi geçmiş bir ürün satın aldınız ya da ürün bozuk çıktı diyelim, neler yapabilirsiniz? Evrensel tüketici hakları bu konularda neler diyor?

Türkiye’nin de taraf olduğu 1985 yılında Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ne göre tüketicilerin pek çok hakkı var. Tüketiciler sahip oldukları haklar konusunda giderek bilinçlense de, bilinçsiz tüketim konusunda da bir o kadar hızlanıyorlar. Birleşmiş Milletlerin 1985 tarihli Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesi’ne göre 9 tane temel ve evrensel tüketici hakkı bulunuyor. Sahip olduğumuz haklara göz atacak olursak:

Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı: Barınma, ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanacak su bulma, haberleşme, ulaşım tüketicilerin en temel ihtiyaçları arasında. Her tüketici, bu temel ihtiyaçların karşılanmasını isteyebilir.

Sağlık ve güvenlik hakkı: Satışa sunulan her türlü mal ve hizmet, insan yaşamı ve sağlığı açısından kullanıcısına zarar vermeyecek durumda olmalı.

Bilgi edinme hakkı: Tüketicinin mal ve hizmeti satın alırken doğru karar verebilmesinin sağlanması için tüketicinin gerekli bilgilere ulaşabilmesi ve zararlı, yanıltıcı reklamdan, etiketten, ambalajdan korunması gerekli.

Eğitilme hakkı: Tüketici hak ve çıkarlarını koruyabilmesi, tüketici bilincine sahip olması için eğitim kurumlarında eğitilmeli.

Zararların giderilmesi hakkı: Satın alınan mal veya hizmetten dolayı tüketicinin uğramış olduğu zararın giderilmeli, o mal veya hizmet yeniden tüketiciye ulaştırılmalı.

Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı: Sağlık koşullarına uygun bir çevrenin oluşumunda ülke ve doğal kaynaklar doğru kullanılmalı, çevre korunmalı, temiz ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere bırakılmalı.

Ekonomik çıkarların korunması hakkı: Tüketiciye kıyaslama imkanı verecek çeşitte mal ve hizmet en uygun fiyattan sunulmalı, satış sonrası her türlü teknik destek ve servis tüketiciye ulaştırılmalı.

Seçme hakkı: Tüketicilerin çeşitli ürün ve hizmetlere istedikleri zaman ulaşabilmeleri anlamına geliyor. Rekabetin tam olarak işlemediği pazarlarda devlet aksaklıların giderilmesi için yapacağı düzenlemelerle uygun kalite ve fiyatlarda mal ve hizmetlerin tüketicilere sunulmasını sağlamalı.

Temsil edilme, örgütlenme, sesini duyurma hakkı: Tüketiciler haklarını koruyabilmeli, mağduriyetlerinin giderilmesinde bir araya gelerek güç birliği oluşturmalı ve hükümetlerin ekonomik ve kamu kurumlarında temsil edilebilmeli.

Hakkınızı Arayın

Bunların yanında tüketicilerin alışveriş sırasında dikkat etmesi gereken başka hususlar da var. Örneğin, alışverişlerinizde satın aldığınız mallardan belirli standartları bekleme hakkına sahipsiniz.

Alınan malda hiçbir kusur olmaması gerekiyor. Ürün, ambalajında, kullanma kılavuzunda veya ürün reklamlarında belirtilen ve vaat edilen tüm özelliklere sahip olmalı. Bir ürünü aldıktan sonra kusurlu olduğunu fark ederseniz; 15 gün içinde şunlardan birini yapma hakkına sahipsiniz: Kusurlu malın değiştirilmesini, ödediğiniz bedelin iadesini, kusurun neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilirsiniz. Eğer ürünün kusuru gizliyse 2 yıl içinde hakkınızı arama şansınız var. Kusurlu bir maldan dolayı maddi veya manevi bir zarara uğradıysanız bu zararınızı, satıcı veya üretici karşılamak zorunda… Bu nedenle haklı olduğunuza inanıyorsanız, kesinlikle peşini bırakmayın.

Bu konuda yardıma mı ihtiyacınız var?